Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mufifnki z jabłkami i cynamonem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 sztuki
mąka 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
cukier trzcinowy 125 g
miód 125 ml
olej roślinny 125 ml
jajko 2 sztuki
migdały 75 g
jogurt naturalny 60 pitny

Przepis i sposób przygotowania na: Mufifnki z jabłkami i cynamonem

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blaszkę do muffinek papilotkami.
Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, potem pokrój w małą kostkę i odłóż na bok.
Odmierz do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu.
W osobnej misce zmieszaj 125 g cukru trzcinowego, miód, jogurt, olej roślinny i jajka.
Posiekaj grubo migdały i wrzuć połowę do miski z mąką, a resztę wsyp do małej miseczki. Dodaj drugą łyżeczkę cynamonu i dodatkowe 4 łyżeczki cukru trzcinowego. To będzie posypka na wierzch muffinek.
Wmieszaj teraz mokre składniki do suchych. Dodaj posiekane jabłka i lekko wymieszaj, ale nie za długo.
Łyżką przełóż masę do papierowych foremek i oprósz wiech posypką.
Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 10.10.2012 19:51
pycha
Bogusiaz 01.10.2012 13:47
super
andzia123 01.10.2012 13:47
uwielbiam mufinki
gosia56 01.10.2012 13:43
lubię piec mufinki są pyszne.
miroslawa 01.10.2012 13:42
Pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak