Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffiny z burakami, hibiskusem i żurawiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 8 dag
zmielone migdały 5 dag
cukier dark muscavado 100 g
cukier trzcinowy 100 g
jajko 3 szt
burak ćwikłowy 1 szt
syrop klonowy 2 łyżki
miód prawdziwy 2 łyżki
kakao naturalne 25 g
olej słonecznikowy 30 ml
kawa 4 łyżki
pasta waniliowa 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
Polewa:
czekolada gorzka 100 g
sok z dwóch mandarynek
miód 2 łyżki
DODATKOWO:
kandyzowane kwiaty hibiskusa
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: muffiny z burakami, hibiskusem i żurawiną

Kroki postępowania

1
Bazowałam na przepisie z programu "gotuj i chudnij".
Kawę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić.
Jajka ubijamy z cukrem, miodem, syropem klonowymi i pastą waniliową na pulchną masę. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i migdały – mieszamy delikatnie, najlepiej łyżką lub szpatułką. Starte buraki osuszyć papierowym ręcznikiem, żeby usunąć nadmiar wilgoci. Wymieszać buraki, kawę i olej i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Dodać hibiskus i żurawinę (ja dodałam ok 1/2 szklanki mieszanki).
Krok 1 - muffiny z burakami, hibiskusem i żurawiną foto
2
Piec ok 30 - 40 min w temperaturze 160 st. Ciasto jest wilgotne, więc nawet upieczone może trochę oblepiać patyk.
Krok 2 - muffiny z burakami, hibiskusem i żurawiną foto
3
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, dodać sok z mandarynek i miód. Wymieszać aż zgęstnieje. Polać ostudzone muffiny, udekorować hibiskusem i żurawiną.
Krok 3 - muffiny z burakami, hibiskusem i żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.05.2013 09:36
fajna propozycja
Renata22 24.10.2012 13:04
fascynuje mnie łączenie niestandardowych smaków, wyglądają pysznie czekoladowo!
Beata61 23.10.2012 08:07
odważnie :P
BeataJ 22.10.2012 22:28
gorąco polecam :) buraka w cieście nie czuć, za to smakuje wyśmienicie czekoladowo :)
treonina 22.10.2012 21:53
oryginalny przepis :-) zaintrygował mnie
angelika14 22.10.2012 21:00
ciekawe- mufinek z buraczkami nie robiłam ale jak są tak pyszne jak ciasto czekoladowe z z buraczkami to chętnie zjem
ilovebake 22.10.2012 20:35
ciekawe
BeataJ 22.10.2012 20:22
Zamiast pasty waniliowej można dodać laskę wanilii

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak