Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny migdałowe z kulą śnieżną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
mąka migdałowa 100 g
mleko 1 szkl
siemię lniane 1 łyżka
woda zimna 3 łyżki
cukier brązowy 1/2 szkl
olej rzepakowy 1/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

krem

śmietana 30% 200 ml
biała czekolada 1

kule śnieżne

Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 8 łyżeczek

dodatkowo

wiśnie kandyzowane

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny migdałowe z kulą śnieżną

1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy mąkę migdałową i cukier brązowy. Mieszamy suche składniki.

2. Zmielone siemię lniane rozprowadzamy z 3 łyżkach zimnej wody. Dolewamy mleko ( możemy najpierw dodać 3/4 szklanki a potem ewentualnie resztę) i olej.

3. Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy.

4. Ciasto przekładamy do mniej więcej 15-stu papierowych foremek na muffinki.

5. Pieczemy około 25 minut w 190 stopniach. Studzimy.

6. Śmietankę gotujemy. Wrzucamy białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy się rozpuści zostawiamy aż wystygnie a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 6 godzin.

7. (Proponuję zrobić to dzień wcześniej.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.

8. Do przygotowania kuli śnieżnych niezbędne są nam małe baloniki. Musimy je nadmuchać a następnie spuszczać powietrze do momentu uzyskania pożądanej wielkości.

9. Dobrze zawiązujemy. Wykałaczkę wbijamy w poprzek, w miejsce za supełkiem.

10. Do odmierzonej ilości wody wsypujemy żelatynę. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

11. Czekamy chwilę, aż trochę przestygnie a następnie zamaczamy balonik trzymając go za końcówkę z wykałaczką. Czynność możemy powtórzyć.

12. Balonik odwracamy do góry nogami aby nadmiar żelatyny nie zastygł na jego czubku.

13. Wykałaczkę wbijamy w kawałek styropianu, jabłko lub coś co utrzyma ciężar.

14. Z podanej porcji powinno wyjść około 6-8 sztuk. Nie polecam robienia podwójnej ilości od razu, ponieważ żelatyna szybko zastyga.

15. Baloniki zostawiamy na około 12 godzin. Kiedy dobrze wyschną, odcinamy końcówkę i usuwamy delikatnie pozostałości.

16. Żelatynowe kule są dość giętkie ale nie pękają, można spokojnie wyrównać je od środka palcami. Nożyczkami obcinamy nierówności.

17. Muffinki smarujemy kremem, na środku układamy po jednej wisience. Zakrywamy śnieżną kulą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 18.05.2017 20:28
ciekawy deser :-)
anka1988 15.05.2017 13:59
bardzo mnie zaciekawiły
sammakko 15.05.2017 12:03
Dziękuję i polecam. Dzieci od razu po nie sięgają :)
mirosława4 15.05.2017 08:57
wspaniale się prezentują
Diana Rusiłowicz 15.05.2017 00:57
Rewelacyjnie wyglądają!
mysza75 14.05.2017 22:37
jakie fajne kule
Mniam 14.05.2017 22:35
Ta kula jest imponująca :)
RenataZ-et 14.05.2017 22:17
wyglądają obłędnie :)
Renata9 14.05.2017 22:13
Fajnie wyglądają i na pewno dobrze smakuja
jagoda5913 14.05.2017 22:13
FAJNE MUFFINKI
dodi 14.05.2017 21:42
ale cudeńko
Edith85 14.05.2017 21:42
Fajne te kule

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak