Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny jablkowo-cynamonowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jesień kojarzy się z jabłkami. Uwielbiam jabłka. Dlatego chętnie je dodaje do wszystkiego. Mój przepis na muffiny jablkowo-cynamonowejest szybki i prosty.

Składniki:

Składniki

mleko 100 ml
margaryna 125 g
jajko 2 szt.
mąka 250 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 15 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłko 1 szt.
cynamon 1 łyżka
czekolada 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny jablkowo-cynamonowe

W misce dobrze wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać.
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dolać mleko, intensywnie wymieszać. Dodać dwa jajka i znów wymieszać.
Do suchych składników dodać płynne (margaryna, jajka, mleko). Wymieszać do połączenia składników, a następnie dodać starte jabłka. Wszystko wymieszać.
Do foremek nałożyć ok. 1 - 1.5 łyżki masy, a następnie położyć na niej kawałek czekolady. Przykryć kolejną warstwą masy. Powtórzyć z kolejnymi foremkami tyle razy, na ile wystarczy ciasta :). Piec 15-20 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe! :) Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak