Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z maślanym kremem

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne muffinki z pysznym kremem, idealne na podwieczorek lub przyjęcie, np. urodziny. Posmakują i dzieciom i dorosłym. Jak zrobić idealny krem maślany do babeczek? Zobacz!

Składniki:

Ciasto:

cukier 0.5 szklanki
jajko 2 sztuki
olej 100 mililitrów
kasza manna 0.5 szklanki
mąka tortowa 1.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jogurt naturalny 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka

Krem maślany:

masło 82% 20 dag
cukier puder 16 dag
sok z cytryny 1 łyżka
barwnik spożywczy do ciast 0.5 szczypty
mleko 3 łyżki

Porada

Mleko musi być zimne. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Sok z cytryny (świeży) według własnego smaku. Jogurt naturalny grecki 2 kopiaste łyżki. Barwnik kolor różowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z maślanym kremem

Jak zrobić idealny krem maślany do babeczek?

- Zanim zaczniesz przygotowywać masło, wyjmij wcześniej masło z lodówki.

- Krem maślany jest słodki, dzięki dodatkowi cukru pudru. Jednak ważne jest, aby dodawać cukier pudru stopniowo, mieszając go z masłem w miarę potrzeb. W ten sposób unikniesz nadmiernie słodkiego lub ziarnistego kremu. Pamiętaj również, że możesz regulować ilość dodawanego cukru pudru w zależności od swoich preferencji smakowych.

- Nadaj odpowiedniego charakteru kremowi maślanemu, dodając np. ekstrakt z wanilii, sok z cytryny.

- Jeśli chcesz uzyskać kolorowy krem maślany do babeczek - wybierz odpowiedni barwnik spożywczy, dodaj go do kremu pod koniec przygotowywania, zamieszaj i gotowe :)

 

1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.

3. Krem maślany: Masło ucieramy mikserem na puszystość (aż będzie białe), następnie dodajemy pozostałe składniki dokładnie ucierając. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy (ilość zależy jaki kolor chcemy uzyskać) i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i schładzamy kilka minut w lodówce.

4. Dekoracja i podanie: Schłodzonym kremem dekorujemy muffinki według uznania. Podajemy i smacznego życzę.

Idealny przepis na krem maślany do babeczek. Zapisz go na później.

Sprawdź też przepis na lukier do babeczek i przepis na kolorowe muffinki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:49
Piękne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak