Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z maślanym kremem
Jak zrobić idealny krem maślany do babeczek?
- Zanim zaczniesz przygotowywać masło, wyjmij wcześniej masło z lodówki.
- Krem maślany jest słodki, dzięki dodatkowi cukru pudru. Jednak ważne jest, aby dodawać cukier pudru stopniowo, mieszając go z masłem w miarę potrzeb. W ten sposób unikniesz nadmiernie słodkiego lub ziarnistego kremu. Pamiętaj również, że możesz regulować ilość dodawanego cukru pudru w zależności od swoich preferencji smakowych.
- Nadaj odpowiedniego charakteru kremowi maślanemu, dodając np. ekstrakt z wanilii, sok z cytryny.
- Jeśli chcesz uzyskać kolorowy krem maślany do babeczek - wybierz odpowiedni barwnik spożywczy, dodaj go do kremu pod koniec przygotowywania, zamieszaj i gotowe :)
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
3. Krem maślany: Masło ucieramy mikserem na puszystość (aż będzie białe), następnie dodajemy pozostałe składniki dokładnie ucierając. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy (ilość zależy jaki kolor chcemy uzyskać) i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i schładzamy kilka minut w lodówce.
4. Dekoracja i podanie: Schłodzonym kremem dekorujemy muffinki według uznania. Podajemy i smacznego życzę.