Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki z brukselką

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 40 dag
marchewka ugotowana 2 sztuki
groszek zielony 100 g
jajko 6 sztuk
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 ząbki
śmietana 18 proc 3 łyżki
kasza manna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z brukselką

Kroki postępowania

1
Brukselkę -nie rozmrażać!wrzucić na osolony wrzątek i blanszować około 5 minut Odcedzić na sicie ,pokroić na połówki lub na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Muffinki z brukselką foto
2
Cebulę i czosnek obrać,posiekać drobno,czosnek przecisnąć przez praskę poddusić na łyżce masła na patelni, dodać pokrojoną brukselkę i marchewkę gotowaną również pokrojoną oraz osączony z zalewy groszek,doprawić do smaku solą i pieprzem.Wymieszać
Krok 2 - Muffinki z brukselką foto
3
Jajka ubić mikserem na puszystą masę ze śmietanką ,dodać kaszę mannę i delikatnie wymieszać doprawić do smaku bazylią oraz gałką .
Krok 3 - Muffinki z brukselką foto
4
Ceramiczne kokilki około 7-8 sztuk (zależnie od wielkości)wysmarować masłem i posypać bułką tartą wyłożyć na dno warzywa i zalać masą jajeczną. Nagrzać piekarnik do 180*c. Kokilki wstawić do większego naczynia żaroodpornego z gorącą wodą tak aby kokilki były do połowy zanurzone i piec 20 minut aż masa całkowicie się zetnie. Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii. Polecam!
Krok 4 - Muffinki z brukselką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 28.04.2014 16:16
Pomysłowo:)
Sylwia26 28.04.2014 12:24
ale smakołyki
stokrotka 28.04.2014 11:50
fajne lekkie danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak