Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki borówkowo – orzechowe
30 g orzechów włoskich
cukier brązowy Demerara
· Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać sól
· Do osobnej miski dać jajka, cukier brązowy, cukier brązowy, mleko, roztopione chłodne masło oraz cukier waniliowy i dokładnie wszystko wymieszać.
· Pokroić bardzo drobno orzechy włoskie, a borówki amerykańskie umyć i dokładnie wysuszyć.
· Następnie do mokrych składników znowu przesiać przez sito suche składniki i delikatnie wymieszać (aby tylko). Później dodać orzechy włoskie i znowu bardzo delikatnie wymieszać, a na końcu dodać borówki amerykańskie i ponownie wymieszać bardzo delikatnie.
· Ciasto na muffinki włożyć do foremek silikonowych (wychodzi 12 sztuk).
· Posypać na wierzchu drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz brązowym cukrem Demerara.
· Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez 30 minut.
· Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone muffinki.
· Smacznego !!!