Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki bananowo-marchewkowe z suszonymi owocami

4.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Muffinki marchewkowo-bananowe idealne, aby wykorzystać nadmiar dojrzałych bananów. Sprawdź ten przepis i koniecznie je przygotuj. 

Składniki:

mąka pszenna 260 g
cukier trzcinowy 200 g
olej rzepakowy 160 ml
jajko 3 sztuki
banan 2 dojrzałe owoce
marchewka 380 g
suszone śliwki kalifornijskie 6 sztuk
żurawina suszona 3 łyżki
rodzynki 3 łyżki
morwa biała 2 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1/4 łyżeczki
aromat migdałowy kilka kropel
cukier puder (do posypania muffinek)

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki bananowo-marchewkowe z suszonymi owocami

Szukasz przepisu na przekąskę, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też jest zdrowa i sycąca? Muffinki marchewkowo-bananowe to świetne rozwiązanie! Te soczyste, puszyste i pełne smaku muffinki są doskonałym połączeniem słodkiej marchwi, aromatycznego banana i aromatycznych przypraw. Idealne na śniadanie, przekąskę do pracy czy do podzielenia się z rodziną i przyjaciółmi. Gotowi na kulinarne doświadczenie? Przygotujcie razem ze mną muffinki marchewkowo-bananowe. 

1. Marchewki obieramy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z marchewką.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, aromat migdałowy i miksujemy.

Do dużej miski dodajemy mąkę, cynamon, kurkumę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, rodzynki, morwę białą, żurawinę i pokrojone śliwki kalifornijskie.

Wszystkie suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich jajka z cukrem i olejem oraz banany z marchewką.

Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałe ciasto wlewamy do foremek do pieczenia babeczek.

2. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 40 minut*.

* Muffinki warto obserwować i sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.

Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego! :)

Sprawdź też:

muffiny z makiem

muffinki z kefirem

muffinki szarlotkowe

muffiny jogurtowe z borówkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 10.10.2014 16:10
ciekawy przepis !
Kejti 09.10.2014 19:33
Znakomite :-)
Kolorowa 09.10.2014 19:16
fajny przepis na muffiny ;)
foczka-ks 09.10.2014 15:47
pyszne słodkości
Czyki 09.10.2014 15:18
Już się częstuję tak wspaniałym wypiekiem :)
nogawkuchni 09.10.2014 14:45
Ciekawy smak babeczek,świetne muffinki,okazałe wypieki.
olyabuziaczek 09.10.2014 14:40
cudowne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak