Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrowisko - przysmak z Podlasia ("faworki" z miodem, makiem i rodzynkami)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300-350 gram
jajko 4 sztuki
sól 1/4 łyżeczki
rum 2 łyżki

Syrop miodowy:

woda 50 ml
masło lub margaryna 20 gram
cukier 1 łyżka
miód 120-150 gram

Dodatkowo

rodzynki
mak

Ponadto

olej do smażenia

Porada

Mrowisko to takie regionalne ciasto, które jest typowe dla kuchni litewskiej i charakterystyczne dla Podlasia. Po prostu przypomina faworki oblane miodem, posypane makiem i rodzynkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Mrowisko - przysmak z Podlasia ("faworki" z miodem, makiem i rodzynkami)

Przygotować ciasto.
Jajka z solą i rumem ubić na puszystą masę.
Następie nie przerywając mieszania - stopniowo dodać przesianą mąkę.
W chwili, gdy miksowanie będzie już niemożliwe - ciasto wyrobić ręcznie - do momentu, aż przestanie lepić się do dłoni.
(Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.)
Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie należy je cieniuteńko (1mm) rozwałkować i pokroić w dowolne kształty (np. w małe i duże trójkąty, trapezy, prostokąty).
W głębokiej patelni/garnuszku rozgrzać olej (aby sprawdzić, czy temperatura do smażenia jest odpowiednia - należy wrzucić mały kawałek ciasta).
Kawałki ciasta smażyć do 1 minuty po obu stronach.
(Ciasto smaży się bardzo szybko i praktycznie od razu na jego powierzchni pojawiają się małe pęcherzyki.)
Usmażone kawałki odsączyć na ręczniku kuchennym.
Przygotować syrop miodowy.
Wszystkie składniki syropu podgrzać w niewielkim rondelku (do rozpuszczenia się) i gotować (na małym ogniu) przez 7-10 minut.
Gotowy syrop lekko przestudzić (ale niecałkowicie).
Mrowisko.
Na dużym talerzu ułożyć pierwszą warstwę usmażonego ciasta, polać syropem, posypać makiem i rodzynkami.
(Mak i rodzynki powinny być suche, aby wchłaniały nadmiar wilgoci i utrzymywały kruchość mrowiska.)
Następnie czynności powtarzać do wyczerpania się składników.
(Co prawda kawałki ciasta powinny być układane na kształt kopczyka, lecz ja po prostu kładłam je jedno na drugim.)
Całość odstawić do zastygnięcia.
(Mrowisko można przechowywać nawet do miesiąca i nie straci ono nic na smaku, ani kruchości.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara6 29.10.2022 09:13
Jest pyszne, świetnie wygląda i łatwe w przygotowaniu.polecam na każdą okazję.
Doradca Smaku 31.10.2022 10:05
Bardzo się cieszę! Smacznego :)
Wiktoria29 19.02.2017 20:08
fajny przepis
Diana Rusiłowicz 17.02.2017 00:09
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 17.02.2017 00:09
Popularne na Podlasiu.
Mniam 16.02.2017 11:47
Ciekawe faworki, dla mnie nieznane :)
Edith85 16.02.2017 11:43
To coś dla mnie
Justi2401 16.02.2017 10:04
Świetny deser :)
pestka 16.02.2017 08:43
bardzo interesujące ciasto
slodkieniebo 16.02.2017 08:34
Ciekawe danie ! :)
Babeczka35 16.02.2017 05:31
Pyszny przysmak.
Diana Rusiłowicz 16.02.2017 00:22
Na Podlasiu bardzo znane.
Diana Rusiłowicz 16.02.2017 00:21
Dziękuję :)
Patrycja33 16.02.2017 00:21
nigdy tego nie jadlam, ciekawy przepis:)
gusia1000 15.02.2017 22:35
Pyszne to musi być.
wwwiolka 15.02.2017 21:37
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak