Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja lasagne

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron do lasagne 500 g
łopatka bez kości 1000 g
cebula biała 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
pomidory w zalewie pomidorowej 500 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
masło 100 g
mąka pszenna 4 łyżki
mleko 1 litr
sól
pieprz
Bazylia suszona Prymat
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
ser żółty 30 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Moja lasagne

Kroki postępowania

1
1. Łopatkę myjemy, wycinamy tłuszcz, ścięgna i mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 1 - Moja lasagne foto
2
2. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy wtedy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy jeszcze przez chwilę nie zdejmując z ognia.
Krok 2 - Moja lasagne foto
3
3. Przekładamy na usmażoną cebulę z czosnkiem zmielone mięso, solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy około 10-15 minut.
Krok 3 - Moja lasagne foto
4
4. Sypiemy paprykę słodką mieloną Prymat, bazylię otartą Prymat, chwilę smażymy, mieszając. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 4 - Moja lasagne foto
5
5. Miksujemy blenderem pomidory z zalewie.
Krok 5 - Moja lasagne foto
6
6. Wlewamy je do usmażonego mięsa, mieszamy i smażymy tak około 15 minut.
Krok 6 - Moja lasagne foto
7
7. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy, dolewamy mleko i wszystko razem zagotowujemy ciągle mieszając. Tak otrzymany sos beszamelowy studzimy.
Krok 7 - Moja lasagne foto
8
8. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dno pokrywamy sosem beszamelowym.
Krok 8 - Moja lasagne foto
9
9. Na nim kładziemy płaty makaronu, jeden obok drugiego.
Krok 9 - Moja lasagne foto
10
10. Na to polewamy ponownie sos beszamelowy, tak aby makaron był cały przykryty.
Krok 10 - Moja lasagne foto
11
11. Następna warstwa to usmażony sos mięsny.
Krok 11 - Moja lasagne foto
12
12. Na nim kładziemy kolejną warstwę makaronu.
Krok 12 - Moja lasagne foto
13
13. Znowu polewamy sosem beszamelowym, potem mięsnym, kolejno płaty makaronu i tak do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos mięsny posypany z wierzchu startym serem żółtym i odrobiną otartej bazylii Prymat.
Krok 13 - Moja lasagne foto
14
14. Tak przygotowaną lasagne pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Krok 14 - Moja lasagne foto
15
15. Podajemy na gorąco z keczupem lub ulubionym dipem.

Smacznego !!!
Krok 15 - Moja lasagne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 21.01.2014 13:54
ale musi być dobre!
Beatris 15.01.2014 17:04
Zjadłabym porcyjkę:)
Malinka 02.01.2014 14:37
Wygląda przepysznie, taką właśnie lubię najbardziej :)
Maniek2 30.11.2013 21:25
bardzo fajna mniam
bietka 28.09.2013 09:29
pyszny obiadek :)
berys18 14.09.2013 09:44
oj, narobiłeś apetytu...
gosia1988 26.08.2013 08:33
wyśmienita
Róża1 22.08.2013 15:07
przepyszna !!!!!
ONY_za_kare 12.08.2013 07:12
taką kolacją to ja lubię :)
pajbek 06.08.2013 21:27
Bardzo smaczna :-)
IwonaDD 04.08.2013 11:23
jak zwykle super pokazane, a danie pierwsza klasa
Poison1988 04.08.2013 11:04
same pyszności :) taką lasagne mogłabym jeść codziennie :)
Alex_M 03.08.2013 16:13
przepyszna! kiedy mogę wpaść na kawałeczek? :)
Wacław 03.08.2013 09:46
bardzo apetyczna Twoja lazania :-)
gosia56 03.08.2013 08:45
napewno pyszna bardzo dawno nie jadłam lasagne
Magula 03.08.2013 08:29
Uwielbiam lasagne, ale jakoś bardzo rzadko ją robię, czas to zmienić.
Bernadeta1 03.08.2013 00:40
uwielbiam lasagne a Twoja kusi smakiem
Łucja 02.08.2013 23:33
pysznie wyszła :)
Mniam 02.08.2013 22:16
Lasagna jest pyszna.
iwi 02.08.2013 21:53
Bardzo smakowita
patryska76 02.08.2013 21:53
Smakołyki ;-)
w mojej kuchni 02.08.2013 21:42
chętnie się do niej podłączę...
Barbara777 02.08.2013 21:31
wygląda pysznie, na pewno zrobię:)
adelajda 02.08.2013 21:02
lubię lasagne
Megg 02.08.2013 20:57
uwielbiam lasagne, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak