Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój tatar śledziowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tatar śledziowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy że wcześniej wymoczymy sobie śledzie (jeżeli są zbyt słone). Mój tatar jest z dodatkiem grzybków marynowanych mojej roboty oraz kiszonych ogórków. Moje śledzie moczyłam tylko 30 minut.

Składniki:

potrzebne składniki

filety śledziowe 5 szt.
cebula 1 sztuka
ogórki kwaszone 2 szt.
grzybki marynowane drobno pokrojone 5 szklanki
zielona cebulka 0.5 pęczka
natka pietruszki 3 gałązki
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżeczka
miód płynny 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy 2 duże łyż.

Porada

Tatar można podać ułożony na wyciętych krążkach ciemnego pieczywa. Ogórki kiszone jeżeli są małe to 2 a jeżeli duże to 1.

Przepis i sposób przygotowania na: Mój tatar śledziowy

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie), moje śledzie moczyłam tylko 30 minut.


Po wymoczeniu filety śledziowe kroimy na kawałki po skosie, wkładamy do miski, dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę ogórek kiszony, posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki oraz pokrojone grzybki marynowane dodać musztardę, miód oraz olej, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerz, udekorować marynowanymi grzybkami.

Grzybki miałam swojej roboty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:28
Dobre.
bietka 05.02.2019 14:56
Smakowity ten tatar :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak