Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

misiowe ciasteczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 gram
masło 100 gram
cukier kryształ 75 gram
jajko 1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
kakao 1 łyżeczka
wod 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: misiowe ciasteczka

Do miseczki wsypujemy mąkę, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, i cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą i zwartą konsystencję dzielimy na 2 części. jedną pozostawiamy jasną do drugiej dodajemy kakao i mleko i zagniatamy. oba ciasta odstawiamy na godzinę do lodówki. Ciemne ciasto musimy rozwałkować i wykrawamy w nim koła ok 8 cm średnicy ( np szklanką) . z jasnego ciasta kieliszkiem robimy mniejsze okręgi będą to mordki i uszy:) .
Ciasteczka piec w temp. 180 st przez ok 10-12 minut. Uważać , żeby nie zrumienić ich za bardzo.
Gdy wystygną z białej i ciemnej czekolady zrobić oczy i noski

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kaja1991 15.09.2012 21:45
a jakie proste w przygotowaniu
Dorian 08.09.2012 23:31
sliczne misiaki
Chojłówna 29.08.2012 20:05
śliczne:)
MONIKA62 29.08.2012 19:18
fajne
kaja1991 14.08.2012 21:35
switnie wygladaja i samkuja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak