Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowa golonka na piwie

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka 1 szt
cebula 2 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
miód 2 łyzki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól 1 łyzeczka
oliwa 50 ml
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyzeczka
piwo jasne 500 ml
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyzeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowa golonka na piwie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Golonkę oczyszczamy.

Cebule obieramy kroimy na ćwiartki.

Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki.

W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy.

Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu.

Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą.

Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy.

Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą.

Podlewamy niewielką ilością piwa.

Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem.

Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą i zostawiamy w piekarniku do zrumienienia.

Podajemy gorące!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak