Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 280 gram
masło 150 gram
cukier puder 50 gram
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku szczypta
skórka cytrynowa 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
jabłka 2-3 szt
sok z cytryny 2-3 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
rodzynki 50 gram
migdały 50 gram
wiśniówka 2 łyżki
herbatniki 50 gram
konfitura wiśniowa do dekoracji
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
chipsy do jabłkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi

Kroki postępowania

1
-Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier, szczyptę soli, skórkę cytrynową , żółtka i zagnieść ciasto/jeśli jest zbyt twarde dodać odrobinę zimnej wody/. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30-40 min.
-Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.
-Dodać umyte rodzynki, pokrojone migdały, cukier, cynamon, imbir, rum, pokruszone herbatniki i delikatnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm i wykroić krążki nieco większe od foremki, w której będą pieczone babeczki i taką samą ilość mniejszych krążków do przykrycia babeczek.
Foremki posmarować masłem i wylepić delikatnie większymi krążkami.
-Dno posmarować białkiem i nakładać po dużej łyżce farszu jabłkowego.
- Przykryć mniejszym krążkiem. Brzegi zlepić.
-Wierzch posmarować białkiem
Krok 1 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
2
-Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok 30 minut.
-Wyjmować z foremek po lekkim przestudzeniu.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować chipsami z jabłek mocując je przy pomocy konfitury.
Krok 2 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
3
Chipsy jabłkowe , które użyłam do przygotowania moich babeczek wymagają nieco więcej czasu na przygotowanie , dlatego należy je zrobić wcześniej.
Umyte jabłka pokroić w poprzek w cienkie plasterki /ok.3 mm/. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.50 st.C. /lepiej z termo obiegiem/ i suszyć jabłka ok.3-4 godz. Jabłka można posypać cynamonem.
Krok 3 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
4
-Wierzch ozdobić małym kleksikiem konfitury /może być również wisienka/.
Krok 4 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto
5
Mini szarlotki z chipsami to pyszny deser na każdą okazję.
Krok 5 - Mini szarlotki z chipsami jabłkowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 06.12.2012 11:52
poezja , jestem zachwycona
Isia 06.12.2012 11:48
śliczne
jasiek 05.12.2012 20:49
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak