Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pomarańczowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 2,5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sól 1 duża szczypta
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Dodatkowo

śmietana kremówka 1 szklanka
biała czekolada 2 tabliczki
mus owocowy ok. 2/3 szklanki musu pomarańczowego

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski.
Krok 1 - Mazurek pomarańczowy foto
2
Szybko zagnieść.
Krok 2 - Mazurek pomarańczowy foto
3
Gotowe ciasto wyłożyć do dużej natłuszczonej i posypanej mąką blaszki, pozakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumieni). Ciasto ostudzić.
Krok 3 - Mazurek pomarańczowy foto
4
Czekolady połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Krok 4 - Mazurek pomarańczowy foto
5
Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 5 - Mazurek pomarańczowy foto
6
Dodać do niej przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Mazurek pomarańczowy foto
7
Masę rozsmarować na ostudzonym cieście (ja moje podzieliłam na pół).
Krok 7 - Mazurek pomarańczowy foto
8
Na wierzchu polać musem pomarańczowym i zrobić esy-floresy. Dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam karmelizowanych w miodzie orzechów włoskich, kawałki pomarańczy i suszoną żurawinę.
Krok 8 - Mazurek pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.10.2014 14:51
piękny mazurek
Malinka 03.10.2014 14:10
Musiał smakować wyjątkowo!
Futka 03.10.2014 13:40
Cudny Mazurek :)
Magda60 03.10.2014 13:23
bardzo apetyczny
halinah 03.10.2014 12:54
wygląda smakowicie :)
IlonaAlbertos 03.10.2014 12:34
Świetny mazurek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak