Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek o smaku migdałowym Joanny
Kroki postępowania
Do misy wsypujemy mąkę przesianą.
Dodajemy tarte migdały
kroimy masło w kostkę i dodajemy.
Włączamy mikser i na najmniejszych obrotach miksujemy do połączenia składników.
Masa ma być elastyczna i odchodzić od miski.
Przekładamy ciasto na mate i od razu wałkujemy .
Bierzemy spód od tortownicy 26 cm przykładamy do ciasta i wycinamy 3 placki.
Każdy placek pieczemy osobno w 170 stopniach kolo 20 minut ( czasem jest to 15 , po prostu sprawdzamy )
Na pierwszy spód mazurka kładziemy dżem z czarnej porzeczki ile chcecie to zależy kto jak lubi słodkie .
Na rancie mazurka kładziemy gwiazdki z ciasta kruchego .
koło gwiazdek kładziemy kuleczki z czekolady .
I robimy dekorację z białej czekolady ( u mnie to kółeczka).
Na stolnice wsypujemy mąkę przesianą , dodajemy do niej żółtko cukier puder margarynę rozpuszczoną i śmietanę.
Zagniatamy ciasto .
Wstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmujemy wałkujemy i wycinamy co chcecie aby foremka była mała tylko . Wycinałam małe gwiazdki.
Piekłam je w 180 stopniach kolo 10 minut.