Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek migdałowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spód Orzechowo migdałowy

orzechy włoskie 125 g
migdały 125 g
mąka pszenna 200 g
margaryna 100 g
śmietana 18 proc 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt
cukier 50 g

Dodatkowo

czekolada mleczna 50 gram
biała czekolada 50 gram

Porada

- 125 g orzechów włoskich tartych - 125 g migdały tartych

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek migdałowy

Kroki postępowania

1
Na stolnice wsypujemy przesianą mąkę migdały i orzechy .
Dodajemy żółtko i cukier.

Krok 1 - Mazurek migdałowy  foto
2
Dodajemy posiekaną margarynę .
Krok 2 - Mazurek migdałowy  foto
3
Siekamy składniki i dodajemy śmietanę.

Ciasto trafia do lodówki na godzinę ( lepsze schłodzone).

Wałkujemy schłodzone ciasto ( 3/4) i wycinamy kwadraty.


Krok 3 - Mazurek migdałowy  foto
4
Z 1/4 ciasta robimy maleńki kuleczki.
Krok 4 - Mazurek migdałowy  foto
5
Na około kwadrata dociskamy oraz przez środek .

Pieczemy kwadraty koło 15 minut w 170 stopniach .

Ostudzone mazurki dekorujemy .

Rozpuszczamy polewę dekoracyjna białą i wlewamy w mazurki .

Polewę deserową rozpuszczamy i dekorujemy kuleczki na mazurku .

Całość wygląda smacznie i ładnie.

Mniejsze mazurki można zapakować w folie dekoracyjną będzie wyglądać jak mały prezent .

Krok 5 - Mazurek migdałowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 27.08.2015 19:44
apetyczny !
RenataZ-et 27.08.2015 18:23
świetny mazurek!
Jadwiga/Jaga85 27.08.2015 15:19
Pysznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak