Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślaki zapiekane w bułeczkach

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Chrupiące bułeczki zapiekane z mięciutkim farszem z maślaków. Dodane do farszu śmietana i szczypta mąki sprawiają, że farsz jest soczysty i się nie sypie. Dodatkowo soczystości dodaje położony na wierzchu plaster pomidorka, a wszystko to pod chrupiącą serową skorupką.

Składniki:

składniki

maślaki 50 dag
bułki 4 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
masło lub margaryna 2 duże łyż.
mąka 1 łyżeczka
olej 5 duża łyż.
śmietana gęsta 0.5 szklanki
pomidor 1 sztuka
ser żółty starty 4 łyżki
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Najlepiej sprawdzą się tutaj okrągłe bułeczki typu kajzerki.

Przepis i sposób przygotowania na: Maślaki zapiekane w bułeczkach

Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić razem na małym ogniu aż będą miękkie i odparuje sos. Pod koniec do grzybów dodać łyżeczkę tłuszczu, a kiedy się rozpuści oprószyć mąką. Wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.

Bułki przekroić na pół. Z połówek wydrążyć miąższ. Bułeczkowe miseczki wysmarować olejem w środku i na zewnątrz. Napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym margaryną.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i położyć na wierzchu każdej bułeczki po pól plasterka. Posypać startym żółtym serem, a na wierzchu położyć wiórek z masła.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić naczynie z bułkami i zapiekać ok. 20 min. aż bułki się zarumienią a ser roztopi. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak