Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marokańska uczta

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagnięcina 1 kg
szalotki 4 sztuki
krojone pomidory 2 puszki
bulion 1 szklanka
Kmin rzymski mielony Prymat 3 łyżeczki
mielona kolendra 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
pieprz czarny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Marokańska uczta

1kg jagnięciny
4 szalotki
2 puszki krojonych pomidorów
szklanka bulionu
100g suszonych daktyli
100g suszonych fig
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki soli
oliwa

Przepis na duszone mięso:
1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekane szalotki. Podsmażaj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodaj wszystkie przyprawy (prócz soli) i podsmażaj jeszcze minutę. Zwiększ ogień i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Wszytko dokładnie wymieszaj i podsmażaj aż mięso się zrumieni.
2. Do mięsa dodaj posiekane figi i daktyle, pomidory z puszki i bulion. Dopraw solą i duś na małym ogniu przez 30 minut.
3. Po 30 minutach dodaj 300ml wrzącej wody, wymieszaj i duś kolejne 30 minut.
4. Podawaj z bulgurem i kuskusem.

Przepis na bulgur
szklanka bulguru
20g orzechów pistacjowych
20g migdałów w płatkach
2 łyżeczki ziaren sezamu
oliwa, sól

Szklankę bulguru wsyp do dwóch szklanek wrzącej wody. Dodaj 3 łyżki oliwy i łyżkę soli. Gotuj całość przez 5 minut, następnie odstaw na 20 minut. W międzyczasie na patelni upraż orzechy, migdały i sezam. Gdy ostygną zmiel je w blenderze. Do bulguru dodaj zmielone dodatki i całość dokładnie wymieszaj.

Przepis na kuskus
szklanka kuskusu
dwie szklanki bulionu
oliwa
po 1/4 łyżeczki przypraw: kurkuma, kumin, papryka, mielona kolendra, mielony imbir, mielony koper włoski, sól

Szklankę kuskusu zalej dwiema szklankami wrzącego bulionu. Dodaj 3 łyżki oliwy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.06.2014 22:41
co za pyszności :)
Róża1 04.04.2014 09:30
naprawdę wspaniała !! już mi ślinka cieknie :-)
aniagdz 13.02.2014 17:57
ojej! cudowne danie i te kolory
Christopher 13.02.2014 15:56
Dobre mięsko w marokańskim stylu.
Patriszja
Patriszja 13.02.2014 12:04
Myślę że dla mnie również idealna. Mniam :P
Milka100 13.02.2014 11:38
świetny przepis
Triss 13.02.2014 11:33
ciekawe smaki. :)
Cranberry 13.02.2014 11:25
zapewne pyszne!
jasiek 13.02.2014 11:15
idealna dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak