Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marokańska kofta z sosem pomidorowo - jogurtowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Sos

pomidory krojone z puszki 1
ząbki czosnku 2
oliwa 2 łyżki
pasta chili 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz
cukier 1 szczypta
jogurt naturalny 1 mały kubek

Mięso

mięso mielone wołowe 25 dag
mięta świeża siekana 1/2 pęczka
cebula 1
sól
Pieprz biały mielony Prymat
kolendra mielona 1 łyżeczka
olej do smażenia

Ponadto

pestki słonecznika 3 łyżki
mięta liście do dekoracji

Porada

Danie dobrze smakuje z kaszą z dodatkiem siekanej mięty.

Przepis i sposób przygotowania na: Marokańska kofta z sosem pomidorowo - jogurtowym

Obieramy czosnek i dorobno siekamy. Podsmażamy na oliwie i dodajemy pomidory z puszki, pastę chili. Mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min.

Miętę myjemy, siekamy liście na drobno. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Mięso mielone zagniatamy z miętą, cebulą i doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki i nabijamy na wykałaczki. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

Do ozdobnego naczynia przekładamy na spód sos pomidorowy, polewamy jogurtem, na to układamy szaszłyki i posypujemy słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak