Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchwiowo- selerowe placki ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt
marchew 1 szt
seler kawałek
mąka 2 łyżki
jajko 1 szt
sól
pieprz
papryczka chilli

Przepis i sposób przygotowania na: Marchwiowo- selerowe placki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Wszystkie trzemy na tarce na małych oczkach (polecam zetrzeć ziemniaka na początku a potem pozbyć się wypływającej z niego wody a następnie zetrzeć resztę warzyw)
Krok 1 - Marchwiowo- selerowe placki ziemniaczane foto
2
Do miski wbić jajko i wymieszać wraz ze startymi warzywami.
Krok 2 - Marchwiowo- selerowe placki ziemniaczane foto
3
Dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Marchwiowo- selerowe placki ziemniaczane foto
4
W tym czasie na patelni wlać olej i rozgrzać go do wysokiej temperatury. Jeżeli używamy papryczki chilli można ją teraz dodać. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Łyżką odmierzamy porcję masy i nakładamy ją na patelnie. Gdy wierzch się zetnie przekładamy na drugą stronę. ściągając placek z patelni warto położyć go na ręczniku papierowym gdyż dzięki temu odda od większość pochłoniętego w trakcie smażenia tłuszczu.
Krok 4 - Marchwiowo- selerowe placki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 28.05.2013 10:09
lubie takie placuszki
gusia1000 28.05.2013 08:37
Takie placki zawsze są ok.
Paolcia 28.05.2013 08:29
mmmmm aż chce sie jeść :)
LoLa 28.05.2013 06:20
no super mniam
Renataj 28.05.2013 00:03
Placuszki dla jarosza - bardzo takie lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak