Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowy Obłoczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
mąka 1/2 szkl
olej 4 łyżki
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
kakao 1,5 łyżki

Masa

mleko 2 szkl
budyń waniliowy 2 op
cukier 2 łyżki
masło 200 g
cukier puder 2 łyżki
likier adwokat 50 ml

dodatkowo

maliny świeże 500 g
galaretka malinowa 3 op

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowy Obłoczek

1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję.
3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 12.12.2017 17:23
taki obłoczek chętnie zjem
Jagódka17
Jagódka17 11.12.2017 22:47
Wygląda pięknie
bietka 11.12.2017 15:02
Pyszne ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak