Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki śląskie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 300 g
masło 100 g
mleko 1,1 litra
miód 3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
migdały 100 g
orzechy włoskie 100 g
daktyle 100 g
śliwki suszone 50 g
wiórki kokosowe 100 g
sól do smaku
sucharki 150 g
rodzynki 1 szklanka

Porada

Jeśli masa jest za gęsta można dodać trochę wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki śląskie

Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Migdały zalewamy wrzątkiem jeśli są w skórce, łatwiej je obrać.
Bakalie kroimy na małe kawałki.

Mak mielimy, zalewamy mlekiem ( 1 litr, reszta do moczenia sucharków),
dodajemy masło, miód, cynamon, kawę rozpuszczalną oraz wszystkie bakalie wraz z rodzynkami odsączonymi z wody,prócz kokosu, który będzie do obsypania góry, można też zostawić kilka orzeszków do przystrojenia.

Gotujemy na małym ognia często mieszając, aż mak wchłonie większość mleka, odpowiednia konsystencja powinna być gęsta.
Sucharki moczymy w pozostałym mleku.
W misce układamy warstwami, mak, sucharki, mak, sucharki, górę posypujemy kokosem.
Przykrywamy talerzem żeby doszły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 27.12.2015 22:37
tez takie robiłam na wigilię
fotoviderek 25.12.2015 22:09
Takie lubię :)
Wiktoria29 25.12.2015 19:53
danie bardzo podobne do kutii, ale w takiej wersji nie jadłam
Janina 25.12.2015 17:17
Również robię, jest pyszna;))
2milutka 25.12.2015 16:54
Nigdy nie robiłam wygladaja na smaczne
Łukasz15 25.12.2015 15:07
Idealne, to coś dla mnie.
anka1988 25.12.2015 15:02
też takie robię, uwielbiam!
mirosława4 25.12.2015 14:51
nigdy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak