Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

frankfuterki 350 G
warzywa mrożone z ziemniakami 500 g
pomidory krojone z puszki 400 ml
sok pomidorowy 2-3 szkl.
zioła włoskie 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
pasta chili do smaku
parmezan starty
makaron świderki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami

Kroki postępowania

1
Warzywa przełożyć na lekko rozgrzaną patelnię, na której jest oliwa. Ogrzewać, co jakiś czas mieszając, aż warzywa pokryją się jej cienką warstwą.
Krok 1 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
2
Kiełbaski pokroić w krążki i dorzucić do warzyw.
Krok 2 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
3
Posypać całość ziołami i dokładnie przemieszać.
Krok 3 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
4
Wlać siekane pomidory razem z zalewą i dolać sok pomidorowy.
Krok 4 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
5
Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień i dusić, aż nadmiar soku pomidorowego odparuje, a sos zgęstnieje. Sos doprawić wyciśniętym czosnkiem, pastą chili, ew. cukrem oraz solą.
Krok 5 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto
6
W międzyczasie ugotować al dente świderki z mąki durum i zalać sosem - wymieszać i zaraz podawać posypując tartym parmezanem.
Krok 6 - Makaron z sosem włoskim i kiełbaskami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 06.12.2015 10:48
Świetne i bardzo smakowite połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak