Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorami i tuńczykiem, DS XVI, odc. 21

5.0
(63)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny przepis na makaron penne z dodatkiem pieczonych warzyw i tuńczyka! Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub lunch do pracy.

Składniki:

makaron penne 300 gramów
bakłażan 1 sztuka
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżka
oliwa 5 łyżek
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat 1 łyżeczka
pomidory malinowe 2 sztuki
szalotka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
passata pomidorowa 200 mililitrów
oliwki zielone Smak 100 gramów
tuńczyk w oliwie z oliwek 120 gramów
pistacje 1 garść
natka pietruszki kilka gałązek
Sól w młynku prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Porada

Aby bakłażan był miękki w środku, ale chrupiący na zewnątrz, pieczemy go w wysokiej temperaturze. Bardzo ważne jest jednak kontrolowanie czasu pieczenia, aby bakłażan się nie przypalił.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorami i tuńczykiem, DS XVI, odc. 21

1. Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazaniem na opakowaniu.

2. Bakłażana kroimy w cienkie plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster posypujemy suszonymi pomidorami i skrapiamy oliwą (wykorzystujemy ok. 2 łyżek). Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

3. Do miski wlewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy zioła kuchni włoskiej i dokładnie mieszamy całość. Pomidory kroimy w duże plastry (zaczynając od spodu) i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Smarujemy aromatyczną oliwą. Gdy bakłażan się upiecze, w piekarniku ustawiamy opcję grilla i wkładamy blachę z pomidorami blisko górnej grzałki grilla (około 5 cm poniżej grilla) na 10 minut. Temperatura pieczenia to również 220 stopni.

4. Gdy pomidory się grillują, przygotowujemy sos. Siekamy szalotkę i czosnek. W garnku podgrzewamy łyżkę oliwy. Wsypujemy szalotkę i czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i wlewamy passatę pomidorową, a następnie solimy i pieprzymy do smaku. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.

5. Odcedzony makaron, w dużym garnku zalewamy sosem. Dodajemy zielone oliwki i mieszamy całość.

 

Sposób podania:

Makaron w sosie podajemy z plastrami bakłażana i pomidora oraz odsączonymi kawałkami tuńczyka. Danie posypujemy pistacjami i dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak