Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron spaghetti z tilapią

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 200 g
filet z tilapii 2 sztuki
krojone pomidory 1 puszka
czosnek 2 ząbki
chilli w płatkach 0,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
sól
bazylia fioletowa 1/2 pęczka
wino białe wytrawne 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron spaghetti z tilapią

1. Filety z tilapii oprósz solą oraz chilli i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony na cienkie plasterki czosnek i podsmaż go przez 2 - 3 minuty. Następnie ostrożnie wlej wino. Zwiększ gaz i gotuj wino aż zredukuje się o połowę. Dodaj pomidory, posiekaną bazylię i 1/4 szklanki wody. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron.
3. Do sosu dodaj filety z tilapii. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię pokrywką i duś całość ok. 4 - 6 minut aż tilapia będzie gotowa.
4. Ostrożnie wyjmij ugotowane filety. Sos wlej do makaronu i dobrze wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze, na każdej porcji połóż filet z tilapii. Podawaj natychmiast.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 21.01.2014 21:14
pycha, lubię takie obiadki :)
Rafał10 21.01.2014 11:55
mniam zjadłabym :)
Megg 21.01.2014 11:21
wyśmienite spaghetti
Ankha 21.01.2014 11:19
Włoskie klimaty, bardzo zachęcająca propozycja
Cranberry 21.01.2014 11:06
Ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak