Przepis i sposób przygotowania na: Lunchbox z chlebowymi babeczkami z jajek i warzyw
Co dobrego zjeść na lunch w pracy? Polecam lunchbox z babeczkami zapiekanymi z chleba, jajek, kabanosów, papryki i ogórka kiszonego, a na koniec posypane startym żółtym serem.
To bardzo łatwy i szybki do przygotowania lunch, który smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło (przynajmniej jedna babeczkę warto schrupać na próbę tuż po przygotowaniu!) jak i na zimno.
1. Z kromek zwykłego chleba wycinamy skórki. Wałkujemy chlebki na placki i smarujemy bogato masłem. Ja użyłam czosnkowego, ale może być też zwykłe.
2. Chlebki będziemy zapiekali w formie na muffiny. W każdym zagłębieniu formy układamy po jednym chlebku, dociskając by przejęły nieco kształt formy. Do środka wsypujemy drobno pokrojoną paprykę, kabanosy, ogórek kiszony, posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Na górę każdego chlebka rozbijamy po jednym jajku i również posypujemy odrobiną soli i pieprzu.
3. Zapiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia każdą chlebową babeczkę posypujemy żółtym serem startym na małych oczkach.
Gotowe! Przy wyjmowaniu babeczek z foremek pomocna jest łyżeczka.