Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś aromatyzowany rozmarynem na sałatce warstwowej z pieczonych pomidorków i sałaty rzymskiej

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet ok.500g lub wg uznania
pomidorki 500 g
sałata rzymska 1 główka
czosnek 1 ząbek
rozmaryn świeży 1-2 gałązki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
masło klarowane do smażenia
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś aromatyzowany rozmarynem na sałatce warstwowej z pieczonych pomidorków i sałaty rzymskiej

1.Łososia opłukać, osuszyć, zdjąć skórę, usunąć pincetą ewentualne ości, pokroić na mniejsze porcje (wielkość wg uznania),doprawić solą i pieprzem do smaku;
2.Do naczynia w którym zmieści się ryba, wlać 50 ml oleju, dodać zgnieciony czosnek i rozmaryn, każdy kawałek łososia zanurzyć w aromatyzowanym oleju, tak by igiełki rozmarynu znalazła się na każdym z nich, rybę zostawić w marynacie i wstawić do lodówki na 30min -1h.
3.W tym samym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, pomidorki przekroić na pół, ułożyć w formie do pieczenia środkiem do góry, posypać ziołami prowansalskimi, odrobiną soli, skropić olejem i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut;
3.Liscie sałaty rzymskiej opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki; 4 łyżki oliwy roztrzepać z łyżką soku z cytryny, polać dresingiem sałatę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać;
4.Łososia wyjąć z lodówki i smażyć na maśle klarownym po 2-3 minuty każdej ze stron;
5.Na talerze wykładać warstwę sałaty rzymskiej, na to warstwę pieczonych pomidorków, a następnie kawałki łososia;
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 03.01.2014 19:48
To musi być pyszne
ONY_za_kare 18.12.2013 10:58
rewelacja!
gosia56 17.12.2013 20:26
super przepis
Alex_M 17.12.2013 10:07
wspaniale wygląda, na pewno jest pyszne!!
Rafał10 16.12.2013 18:03
coś wspaniałego... na sam widok ślina cieknie :)
pierniczkowo 16.12.2013 09:33
musi być pyszne :)
Christopher 15.12.2013 23:11
Ciekawa,udana propozycja.
treonina 15.12.2013 23:01
pięknie podane!
fotoviderek 15.12.2013 20:47
Sam widok rozwala, nie mówiąc o smaku :)
Gracer 15.12.2013 19:57
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak