Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letni kompot wielosmakowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1
jabłko 1
maliny świeże 1 szklanka
mięta 4 gałązki
galaretka truskawkowa 1
cukier 3 łyzki
Kwas cytrynowy Prymat 1 szczypta
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Letni kompot wielosmakowy

Jabłko oraz cukinię myjemy, a następnie wydrążamy z jabłka gniazdo nasienne i kroimy w grubsze plastry. Z cukinii obcinamy końcówki i również wydrążamy środek, kroimy w cienkie plastry. Z gałązek mięty odrywamy poszczególne listka i razem z pokrojoną cukinią i jabłkiem przekładamy do garnka i zalewamy wodą – gotujemy do 3 minut. Zaraz po zdjęciu z gazu wyjmujemy z wywaru wszystkie składniki i wsypujemy galaretkę – mieszamy do czasu aż się rozpuści. Dodajemy również cukier do smaku oraz szczyptę kwasku lub łyżeczkę soku z cytryny i ponownie mieszamy. Do gorącego kompotu wrzucamy maliny i pozostawiamy do wystudzenia (kompot będzie miał posmak malin, a one same się nie rozpadną, jak np. podczas gotowania). Ostudzone jabłka i cukinię przekładamy do dzbanka i przelewamy do niego zimny już kompot. Wielosmakowy kompot rozlewamy do szklaneczek, dodatkowo można dorzucić kostki lodu – pyszne orzeźwienie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 27.08.2012 15:17
bardzo często robię takie kompociki:)
gosia47-47 27.08.2012 10:04
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak