Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LEŚNY DE VOLAILLE Z CUKINIĄ I ZIEMNIACZKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Typowy kotlet de volaille w nietypowej odsłonie w sam raz na obecny sezon grzybowy. Wypróbuj koniecznie!

Składniki:

kotlet de volaille

piersi z kurczaka 400 g
grzyby leśne 100 g
cebulka 1 szt.
ser żółty 50 g
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka 1 szklanka
rozmaryn 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 100 ml

dodatki

cukinia 1 sztuka
ziemniaki ugotowane 400 g
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
masło 1 łyżka

Porada

Przy zwijaniu kotletów warto wspomóc się wykałaczką.

Przepis i sposób przygotowania na: LEŚNY DE VOLAILLE Z CUKINIĄ I ZIEMNIACZKAMI

Mięso pokroić na plastry i rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Grzyby umyć, dokładnie oczyścić, pokroić na duże kawałki i gotować około 5min. po czym odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać grzyby i dusić około 15min. Doprawić rozmarynem. Po uduszeniu grzyby ostudzić. Łyżkę farszu i plaster sera kłaść na rozbite plastry mięsa i zawijać tak, aby zamknąć zawartość (żeby nie wypłynęła podczas smażenia). Kotlety obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Cukinie pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem na maśle na małym ogniu aż w połowie zmięknie. Doprawić solą i majerankiem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak