Przepis i sposób przygotowania na: Lemoniada cytrynowa z limonką i nutą mięty
Klasyczna wersja lemoniady opiera się przede wszystkim na cytrynach. Dodatek limonki sprawia, że głębia kwaśnego smaku jest jeszcze większa. Do tego mięta - lekko ostry smak, który podbija wrażenie ochłodzenia, orzeźwienia. Tak powstaje jedna z najlepszych wersji lemoniady.
1. Limonkę i cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie jedną z cytryny rozkrawamy i wyciskamy z niej sok (uważamy, by pestki nie dostały się do soku). Przelewamy do dzbanka.
2. Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty.
3. Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy do dzbanka, limonkę kroimy w plasterki - przekładamy do pozostałych składników.
4. Całość zalewamy schłodzoną wodą mineralną, smacznego!