Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemon curd

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 3 sztuki
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 20 dkg
mąka ziemniaczana 2 gramy
masło 3 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Lemon curd

Cytryny umyć i osuszyć.

Skórkę z cytryn zetrzeń na drobnej tarce i wycisnąć sok z cytryn.

Do garnka wsypujemy cukier,skórkę i sok z cytryn,mąkę ziemniaczaną ,jajka i żółtka.Wszystko dokładnie należy rozmieszać ( ja użyłam trzepaczki rózgowej).Wstawiamy na mały ogieć,podgrzewamy cały czas mieszając.Postępujemy tak aż doprowadzimy do wrzenia.

Dodajemy masło,dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 min. cały czas mieszając.

Masa ma być bładka i lśniąca.

Gotowy krem przekładamy do słoiczka i przykrywamy folią sożywczą.

Krem możemy tak przechowywać w lodówce przez tydzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata
Agata 08.10.2013 16:31
wygląda super:)
malaczarna23 08.10.2013 16:27
super przepis
Christopher 08.10.2013 16:24
Przychylam się do komentarza Habibi.
msmors 08.10.2013 14:03
ciekawy przepis
Habibi 08.10.2013 13:10
Bardzo lubię lemon curd i czasami robię :) Moja masa wychodzi nieco innej konsystencji - bardziej gładka i budyniowa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak