Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania (Lasagne)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz mięsny

mięso mielone wieprzowe 1 kg
pomidory krojone z puszki 2 szt.
cebula biała 1 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
chili 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Sos beszamelowy

masło 150 g
mąka pszenna 3/4 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

ser żółty 300 - 500 g
makaron lasagne 250 g

Porada

Duża porcja, forma 34 x 25,5 cm x 7 cm. Użyłam mielonej chudej łopatki wieprzowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania (Lasagne)

farsz:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię i smażyć na dużym ogniu (cały czas mieszać), aby się rozdrobniło. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować.
sos:
Masło włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę, cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa.
Zdjąć z gazu i dodać mleko, zagotować (pilnować by nie przypalić). Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję dość rzadkiego budyniu, swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać, jeśli jest za gęsty dodać więcej mleka.
Składanie:
Dno i boki naczynia posmarować tłuszczem.
Na spód wyłożyć płaty lazanii przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie była taka, której nie trzeba wcześniej obgotowywać.
Makaron posmarować sosem, na to farsz, a na farsz cienka warstwa tartego sera i znów makaron, sos, farsz, ser. W zależności jak duże mamy naczynie, to mięsa powinno wystarczyć na 2 - 3 warstwy. U mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii o wadze 500 g.
Lazanię można również zrobić w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych, takich na jedną porcję.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach.
Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się nakładała. Bardzo smaczna jest, również na drugi dzień po podgrzaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.10.2016 16:46
Smacznie i syto.
Wacław 22.10.2016 13:24
pyszne jedzonko ;-)
Beatris 22.10.2016 12:32
Mniam, z chęcią zjadłabym takie danie na obiad :)
anka1988 22.10.2016 12:22
dawno już mam na nią ochotę :)
MonikaW 22.10.2016 10:04
pyszności :)
Wafelek2601 21.10.2016 22:21
Pyszne danie
MAR3STA 21.10.2016 22:05
pyszna lazania
RenataZ-et 21.10.2016 20:31
wygląda apetycznie
Konczi 21.10.2016 20:26
Pysznie wygląda
bertpvd 21.10.2016 20:25
uwielbiam to danie :) super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak