Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
woda 1 łyżka
PRZEŁOŻENIE
śmietana słodka 500 ml
czekolada mleczna 120 gram
cukier puder 1 łyżka
śmietan fix 2 opakowania
wanilia 1/2 laski
NASĄCZENIE
woda 1/2 szklanki
aromat waniliowy 1 łyżeczka
dekoracja
śmietana słodka 150 ml
cukier puder 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka czubata

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać i odłożyć na bok. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cały czas ubijać. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W między czasie dodać wody.Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec 25 minut w 180 st. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i ostudzić zupełnie. Można pozostawić na noc.

Przełożenie:

Masa czekoladowa: Do garnka przelać 250 ml śmietany i ogrzewać aż do wrzenia. Czekoladę drobno pokroić i dodać do śmietany. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Ostudzić ( przykryć folią aby się nie utworzył kożuch), odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i dokończyć ubijanie na sztywno. Odłożyć do lodówki.

Masa waniliowa: Do miski przelać pozostałą czekoladę, dodać cukier puder oraz ziarenka wydrążone z wanilii. Wstępnie ubić, dodać śmietan-fix i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.

Nasączenie: W gorącej wodzie dokładnie wymieszać aromat waniliowy.

Wykonanie: Biszkopt rozkroić na 3 blaty. Na paterze położyć pierwszy blat i nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie przełożyć masy do sztywnych woreczków (każdy osobno) i nakładać masę czekoladową od zewnątrz na szerokość około 2-3 cm. Następnie ułożyć masę białą ( 2 łyżki zostawić do posmarowaniu wierzchu tortu) a potem ponownie czekoladową. Przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Kremy położyć tak jak na pierwszym blacie. Przykryć ostatnim krążkiem i także go namoczyć. Rozsmarować resztę białego kremu i odłożyć tort do lodówki na 30 minut. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem i podzielić na 2 równe porcje. Do jednej z nich dodać kakao i wmieszać je w masę. Tort udekorować według własnego gustu dwoma kolorami bitej śmietany, smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 03.01.2014 16:48
ciekawy przepis
monikaT83 01.12.2013 13:26
dziękuje:)
Małgorzata9 01.12.2013 11:17
pyszny torcik
monisia1977 01.12.2013 09:26
fajnie wyglada
Magula 01.12.2013 00:26
super przepis
idealme 30.11.2013 22:00
ale pyszny deser!
monikaT83 30.11.2013 21:58
dziekuję bardzo i zapraszam na porcyjkę:)
Gracer 30.11.2013 21:51
super przepis
Adam/ZUB3R 30.11.2013 21:48
wygląda bardzo ładnie
Renataj 30.11.2013 21:25
Piękny i apetyczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak