Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy
Przełożenie:
Masa czekoladowa: Do garnka przelać 250 ml śmietany i ogrzewać aż do wrzenia. Czekoladę drobno pokroić i dodać do śmietany. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Ostudzić ( przykryć folią aby się nie utworzył kożuch), odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i dokończyć ubijanie na sztywno. Odłożyć do lodówki.
Masa waniliowa: Do miski przelać pozostałą czekoladę, dodać cukier puder oraz ziarenka wydrążone z wanilii. Wstępnie ubić, dodać śmietan-fix i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.
Nasączenie: W gorącej wodzie dokładnie wymieszać aromat waniliowy.
Wykonanie: Biszkopt rozkroić na 3 blaty. Na paterze położyć pierwszy blat i nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie przełożyć masy do sztywnych woreczków (każdy osobno) i nakładać masę czekoladową od zewnątrz na szerokość około 2-3 cm. Następnie ułożyć masę białą ( 2 łyżki zostawić do posmarowaniu wierzchu tortu) a potem ponownie czekoladową. Przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Kremy położyć tak jak na pierwszym blacie. Przykryć ostatnim krążkiem i także go namoczyć. Rozsmarować resztę białego kremu i odłożyć tort do lodówki na 30 minut. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem i podzielić na 2 równe porcje. Do jednej z nich dodać kakao i wmieszać je w masę. Tort udekorować według własnego gustu dwoma kolorami bitej śmietany, smacznego!