Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty makowiec
Jajko roztrzepać z cukrem na kogel mogel.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę,dodać masło lub margarynę, smalec i śmietanę, wsypać proszek do pieczenia i wszystkie składniki siekać nożem.
Następnie dodać jajko z cukrem, zagnieść ciasto,zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Masę makową przełożyć do makutry, dodać jajko, miód, starte jabłko, bakarie i utrzeć masę.
Masa serowa:
Twaróg wymieszać z żółtkami, dodać margarynę oraz pozostałe składniki i ucierać do momentu powstania jednolitej masy.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozwałkować ciasto, nakłuć je widelcem, na ciasto wyłożyć masę makową,wyrównać powierzchnię,a na nią łyżką kłaść kleksy z masy twarogowej.
Ciasto piec 50 minut w 180 st.C.