Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciaty jabłecznik

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 4 szkl
żółtko jajek 5 szt
cukier 1/2 szkl
masło lub margaryna 1 kostka
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Pianka:
białko 5 szt
cukier ok 1/2 szkl
Dodatki:
mus jabłkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty jabłecznik

Z podanych składników (pomijając kakao) zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Jedna z nich może być mniejsza, dodać kakao i dobrze zagnieść. Odłożyć na ok 30 min do lodówki.

Jedną z jasnych części ciasta wyłożyć spód przygotowanej dużej blaszki. Wyłożyć mus jabłkowy.
Z ciemnego ciasta zrobić kulki i ułożyć na musie.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i pianką zakryć ciasto.
Pozostałym jasnym ciastem zasypać wierzch.

Piec ok 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 28.03.2017 09:40
smaczne ciasto
Ada-Gaba 25.03.2017 18:39
lubimy takie wypieki
Wiesława1 25.03.2017 12:48
Pyszne ciacho
katarzynka455 25.03.2017 11:33
Dziękuje wszystkim i zapraszam na ciasto:)
katarzynka455 25.03.2017 11:32
Proszę się częstować zapraszam:)
mirosława4 25.03.2017 08:58
poproszę kawałek
Franciszek 25.03.2017 01:18
dobry do kawt
dodi 24.03.2017 20:48
apetycznie wyglada
Ewelina1991 24.03.2017 19:25
dobry jabłecznik
wwwiolka 24.03.2017 18:34
Bardzo fajny przepis.
Stenka 24.03.2017 17:11
smaczne i ładne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak