Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśnica postna wigilijna

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kwaśnica postna, to tradycyjna kwaśnica góralska, która jak sama nazwa wskazuje jest najbardziej popularnym wigilijnym daniem na Podhalu. To świetny pomysł na danie obiadowe dla wszystkich wegan i wegetarian - również od święta.

Składniki:

Składniki:

olej rzepakowy 3 łyżki
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
ząbki czosnku pokrojone w plastry 2 sztuki
rozmrożone grzyby 8 sztuk
marchew 1 sztuka
Kapusta kwaszona z marchewką SMAK 1/2 kg
bulion warzywny Kucharek 2 litry
ugotowane suszone grzyby leśne z wywarem szklanka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
korzeń selera 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
śliwki wędzone 4-5 sztuk
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica postna wigilijna

Przepis na kwaśnicę:

Przepis na kwaśnicę jest bardzo prosty, jednak od kilku jej składników zależy finalny smak. Pamiętajcie, by po odciśnięciu soku z kapusty pozostawić go w szklance. To właśnie on dodany stopniowo pod koniec gotowania, zadecyduje o kwaśności zupy. Jeśli lubicie bardzo kwaśną, dodajcie soku więcej i na bieżąco próbujcie smak góralskiej kwaśnicy. Nie zapomnijcie o nadaniu jej wyjątkowego smaku z dodatkiem bulionu warzywnego Kucharek.

Sposób przygotowania:  

1. W rondlu na oleju smażymy cebulę, selera, pietruszkę pokrojone w kostkę, czosnek, rozmrożone grzyby pokrojone w paski, ugotowane suszone grzyby pod koniec dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, doprawiamy do smaku i mieszamy.

2. W międzyczasie odcedzić kapustę (ale pozostawić jej sok), pokroić na mniejsze kawałki i zalać do jej przykrycia wodą. Gotować do miękkości. Pozostawić w wodzie.

3. Podsmażone warzywa z grzybami dodajemy do przygotowanego bulionu warzywnego, następnie kapustę wraz z wywarem w którym się gotowała, mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek. 

4. Dla smaku pod koniec gotowania możemy dodać wywar z gotowania suszonych grzybów lub sok z kwaszonej kapusty dla winności, oraz natkę pietruszki.

Jeśli szukacie innych świątecznych przepisów, znajdziecie je w zakładce ZAPROŚ KUCHARKA NA ŚWIĘTA w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak