Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia.

Składniki:

Skladniki:

pszenica 125 gramów
mak 125 gramów
rodzynki 100 gramów
wiśnie kandyzowane 50 gramów
miód akacjowy 125 mililitrów
rum 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem go 4 razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak