Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurs robienia sushi:

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na 4 rolki maki sushi

ryż 250 gram/do sushi
imbir młody
wasabi
sos sojowy
bambus pędy
łosoś wędzony plastry lub makrela
ogórek zielony
mango
awokado
nori 4 arkusze
majonez
ser śmietankowy

Składniki: zaprawa do ryżu

ocet ryżowy 7 łyżeczek
cukier 4 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kurs robienia sushi:

Wykonanie:

1. W sushi najważniejszy jest ryż, zatem na początku należy dokładnie go przepłukać przynajmniej trzy razy (w zimnej wodzie). Kolejnym krokiem jest moczenie ryżu przez około 30 min. Następnie wymieniamy wodę i okrężnymi ruchami delikatnie mieszamy. Czynności powtarzamy, aż woda będzie klarowna. Ryż odsączam, a następnie gotujemy wg opisu na opakowaniu (zazwyczaj około 20-30 minut)
2. W między czasie przygotowujemy awase-zu czyli zaprawę/ sos do ryżu- zagotowujemy wszystkie składniki i dodajemy do gorącego, ugotowanego i odsączonego ryżu
3. Ryż przeprawiony awase-zu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! (absolutnie nie dodajemy ciepłego na nori, ponieważ spowoduje to rozmoczenie wodorostów)
4. Wnętrze sushi przyrządzamy wg własnego uznania. Ja przedstawiam przykładowe rozwiązania
5. Wszystkie składniki kroimy w paski- jeżeli tylko się da.
6. Rozkładamy na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori (błyszczącą stroną do dołu). Przekładamy zwilżonymi dłońmi na glony ryż (ugotowaną 1/4 całości) zostawiając na końcach krótszych boków pusty pasek.
7. Na około 1/3 długości ryżu ułożonego na nori smarujemy pasek majonezu lub serka śmietankowego i układamy dowolne składniki.
8. Zwijamy suhi - zaczynając od końca, bliżej którego są ułożone składniki
9. Powstały rulon kroimy ostrym nożem na kawałki około 2 cm
10. Sushi jemy pałeczkami lub rękoma. Na wierzch układamy imbir i powstałe kawałki maczamy w sosie sojowym lub/i wasabi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 09.02.2016 21:49
Super ci wyszło, surowa ryba mnie trochę przeraża ze względu na pasożyty, wiem że są głęboko mrożone i nie powinno ich tam być, ale nie ufam z reguły sklepom że były tak przemrożone.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak