Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurki po francusku

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszna, delikatna i aromatyczna zapiekanka z kurek. Chociaż nazwa brzmi poważnie “Kurki po francusku” , to jest to całkiem, tania, prosta i łatwa do przygotowania potrawa. Potrzebna jest tylko większa ilość kurek. Kawałki kurek zapieczone z szynką, serem, pachnące tymiankiem i lasem.

Składniki:

Skladniki

kurki 0.5 kg
cebula czerwona 2 sztuki
masło 5 łyżek
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
szynka 10 dag
ser żółty 10 dag
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0 szczypta
sól 0 szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tłuszcz do formy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurki po francusku

przygotowanie

1
Kurki oczyścić, opłukać i pokroić na małe kawałki. Sparzyć wrzątkiem, pozostawić na 20 min. a następnie odcedzić.
2
Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i zrumienić na nim cebulę.
Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
3
Szynkę pokroić w paski.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
4
Rozpuścić pozostałe 3 łyżki margaryny i wsypać mąkę. Mieszać aby powstała jednolita masa (taka luźna, jasna zasmażka). Następnie podlać zimnym mlekiem i cały czas mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzić do zagotowania.
Dodać tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
5
Szynkę i ser dodać do sosu. Całość wymieszać z duszonymi kurkami.
6

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Przełożyć masę grzybową. Na powierzchni ułożyć wiórki z masła.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. zapiekać przez ok. 30 min.
Podawać gorące z chrupiącym białym pieczywem lub grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak