Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zapiekany w porach
1. W dużej misce marynujemy udka w sosie z oliwy, przyprawy do kurczaka, tymianku, soli i pieprzu.
2. Następnie wstawiamy kurczaka do lodówki na 40 minut.
3. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło wraz olejem. Podsmażamy pokrojony drobno czosnek oraz szalotkę. Pora myjemy i kroimy w talarki. Smażymy przez 2-3 minuty następnie podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
4. Na oddzielnej patelni podsmażamy zamarynowne pałki kurczaka.
5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni
6. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i układamy w nim obsmażone pałki kurczaka.
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach.