Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z teriyaki i imbirem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

sos 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
imbir starty 1 łyżka
ketchup pikantny 1/2 szklanki
miód 1 łyżka

Pozostałe składniki

pierś z kurczaka podwójna 1 duża sztuka
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z teriyaki i imbirem

Kroki postępowania

1
* Użyłam 2 łyżki sosu teriyaki.
Sos teriyaki przelać do miseczki. Dodać do niego posiekany czosnek, obrany i starty na tarce o drobnych oczkach świeży imbir, miód i ketchup. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Kurczak z teriyaki i imbirem foto
2
Pierś z kurczaka pokroić w ukośne plasterki. Przełożyć je do miski.
Krok 2 - Kurczak z teriyaki i imbirem foto
3
Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do mięsa. Dodać do niego przygotowaną marynatę. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 3 - Kurczak z teriyaki i imbirem foto
4
Po tym czasie mięso z marynatą przełożyć do naczynia do zapiekania.
Krok 4 - Kurczak z teriyaki i imbirem foto
5
Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut. Podawać np.z ryżem.
Krok 5 - Kurczak z teriyaki i imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 14.04.2014 13:28
Wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak