Przepis i sposób przygotowania na: kurczak w sosie cytrynowym z parmezanem, glazurowana marchweka z bazylią
dodajemy łyżkę brązowego cukru, szczyptę soli, odrobinkę pieprzu i kilka kropli soku z cytryny
czekamy aż pokryją się glazurą i dosypujemy, świeżą, posiekaną bazylią
uwaga będzie aromatycznie!
filety kroimy na mniejsze części ( np. na połowę) delikatnie ubijamy,
panierujemy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, obsmażamy na złoto z dwóch stron
na tarce ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny (tylko żółtą)i posypujemy nią kurczaka, wyciskamy sok z połowy cytryny i dolewamy na patelnię
po chwili dolewamy śmietankę, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem,
na końcu dobrze jest dodać tymianek
śmietanka zgęstniała, kurczak gotowy :)
wykładamy na talerz, polewamy sosikiem, posypujemy startym parmezanem i podajemy z marchewkami, w kuchni unosi się piękny zapach, a my rozkoszujemy się poezją smaków :)