Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w pięciu smakach, DS XX odc. 21

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kurczak w pięciu smakach - danie dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Kurczak z warzywami, grzybami shiitake podany z sałatką z rzodkwi oraz kiełków.

Składniki:

Kurczak w pięciu smakach:

papryka czerwona 1/2 sztuki
papryka zielona 1/2 sztuki
marchewka 1 sztuka
biała część pora 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
grzyby shitake 100 gramów
Filet z piersi kurczaka bez kości 400 gramów
olej rzepakowy 3 łyżki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sos ostrygowy 2 łyżki
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka

Sałatka:

szczypiorek 1 pęczek
kiełki fasoli mung 180 gramów
rzodkiew biała 100 gramów
papryczka chili 1 sztuka
świeża kolendra 3 łyżki
czosnek 1 ząbek

Dressing do sałatki:

olej 3 łyżki
sos rybny 1 łyżka
imbir 1 łyżeczka
brązowy cukier 1 łyżeczka
sok z limonki 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w pięciu smakach, DS XX odc. 21

Kurczak pięciu smaków to znane danie kuchni azjatyckiej. Ten przepis Michela Morana jest inspirowany tym popularnym daniem, a nie jego odzwierciedleniem. Dlatego, wśród składników dania mamy 5 smaków: słony, gorzki, słodki, gorzki oraz kwaśny. 

Kurczak w pięciu smakach - krok po kroku:

1

Papryki czerwoną i zieloną, marchewkę oraz pora kroimy w cienkie paseczki. Czosnek i grzyby shiitake kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Piersi z kurczaka kroimy w paski.

2

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso z kurczaka od razu przyprawiamy solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat i krótko podsmażamy na mocnym ogniu. Zdejmujemy na talerz. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną marchewkę, papryki, pora, czosnek i cebulę. Mieszamy i podsmażamy. Dodajemy imbir starty na tarce o drobnych oczkach, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy papryką ostrą Prymat. Wrzucamy pokrojone grzyby shiitake i dodajemy sos ostrygowy. Mieszamy i dodajemy kurczaka, podgrzewamy aby smaki się połączyły.

3

Szczypiorek i czosnek drobno siekamy. Chili kroimy na pół i wyjmujemy pestki (pestki dodają ostrości – ilość pestek dodajemy wg uznania) i kroimy na drobne kawałki. Rzodkiewkę kroimy za pomocą odbieraka na cienkie plasterki. Sos do sałatki: do miski wlewamy sos rybny, wsypujemy cukier brązowy, imbir oraz wyciskamy sok z limonki. Wlewamy sos sojowy. Powoli wlewamy olej i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Do sosu wkładamy pokrojone warzywa i mieszamy.  Dodajemy kiełki mung, mieszamy aby składniki się połączyły.

4

Do miski nakładamy kurczaka z warzywami, posypujemy czarnuszką Prymat, w miseczce obok nakładamy sałatkę.

Kurczak pięciu smaków to znane danie kuchni azjatyckiej. Najczęściej oznacza użycie w daniu przyprawy 5 smaków. Jej zadaniem jest pobudzenie 5 smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego oraz umami. Kompozycja 5 przypraw ma zapewnić równowagę smaków w daniu, zgodnie z filozofią yin i yang. W składzie mieszanki przypraw znajdują się: anyż (smak ostry), goździki (smak gorzki), cynamon (smak słodki), pieprz syczuański (smak kwaśny), koper włoski (smak słony).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak