Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cieście sezamowym

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżki
jajko 2
woda 1,5 szklanki
sezam 100 gram
pierś kurczaka 1 podwójna
mielona kolendra 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sos sojowy 3 łyżki
olej 0,5 litra
Składniki na sos: 1
woda 3/4 szklanki
brązowy cukier 3 łyżeczki
przecier pomidorowy 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
suszone chili 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sos sosjowy 1,5 łyzki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cieście sezamowym

Pierś kurczaka pokroić w kostkę ok. 2x2cm, przyprawić sosem sojowym, imbirem, gałką muszkatołową oraz kolendrą. Podsmażyć na łyżce oleju przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować ciasto: wodę, jajka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sezam dokładnie wymieszać – ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Odstawić do lodówki na 20 minut.
Przygotować sos: wodę z cukrem zagotować, dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i dokładnie wymieszać. Zagotować dodać pozostałe przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej dokładnie rozmieszać w miseczce z łyżką wody, a następnie wlać do wrzącego sosu, mieszając do zagęszczenia. Sos przelać do miseczki.
Ostudzonego kurczaka wrzucić do ciasta i dokładnie wymieszać, by kawałki mięsa były obtoczone ciastem z każdej strony. W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej do głębokiego smażenia i łyżkami wkładać po kawałku kurczaka do oleju (istotne jest, żeby łyżkę zanurzyć w oleju na chwilę, aby ciasto ścięło się z wierzchu i nie rozlało po całym woku). Smażyć do zazłocenia, odwracając na drugą stronę – wyciągać łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby odsączyć kuleczki z nadmiaru tłuszczu. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem, surówką i ryżem.

Smacznego! Karla

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 25.03.2013 08:08
pyszny kurczaczek
babajaga1969 25.10.2012 19:31
bardzo smaczne musi to być
Joanna46 21.10.2012 20:54
Bardzo aromatyczne.
ilovebake 21.10.2012 17:52
mmm świetne :)
eMMe 21.10.2012 17:07
super
jolanta19 21.10.2012 17:05
na pewno dobre
monisia1977 21.10.2012 16:59
pycha
Ewa/kalapurtka 21.10.2012 16:54
Pycha
natii3624 21.10.2012 16:43
Łał! jestem pod wrażeniem :)
natii3624 21.10.2012 16:43
Łał! jestem pod wrażeniem :)
gosia561 21.10.2012 16:37
super panierka
1j1o1l1a1 21.10.2012 15:47
rarytas :)
manaika 21.10.2012 15:01
pycha
kasiaw 21.10.2012 14:46
smaczny
Krzysztof15 21.10.2012 14:43
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak