Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kucharkowe naleśniki serowe z pieczarkami

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jesteś głodny i masz ochotę na coś przepysznego? Nasze kucharkowe naleśniki to idealne rozwiązanie dla Ciebie. Smakowity farsz z pieczarkami, kurczakiem nasyci nawet największe głodomory. Dodatek serowego sosu zadowoli każdego pasjonata dań z naleśnikami w roli głównej.

Składniki:

Naleśniki:

mąka 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
mleko 1,5 szklanki
woda gazowana 1,5 szklanki
jajka duże 3 sztuki
olej 3 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat szczypta

Farsz:

cebule 3 sztuki
pieczarki 0,5 kg
pierś z kurczka 2 sztuki
olej 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Cebula suszona Prymat 0,5 łyżeczki
Rosół drobiowy z włoszczyzną 1 kostka

Sos:

serek topiony 1 sztuka
masło 2 łyżki
ser cheddar 1 szklanka
ser żółty 1 szklanka
Bulion grzybowy Kucharek 1 kostka
serek kanapkowy biały 3 łyżki
mleko 0,5 szklanki
śmietanka kremówka 36% 250 ml
sól szczypta
pieprz szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kucharkowe naleśniki serowe z pieczarkami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mleko, jajka, wodę, olej mieszamy ze sobą. Dodajemy mąkę, sól i paprykę. Miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na 30 minut. Smażymy na złoty kolor.

2. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, dodajemy olej i przyprawy. Drobno kruszymy kostkę drobiową Kucharek. Odkładamy na 1h. Cebulę i pieczarki kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pierś na złoto, cebulę i pieczarki. Odstawiamy do wystygnięcia.

3. W garnku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy rozdrobnioną kostkę bulionu grzybowego Kucharek, serek topiony i serek kanapkowy. Mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy mleko, podgrzewamy. Dodajemy starty cheddar i żółty ser. Topimy, mieszając. Dodajemy przyprawy. 

4. Na każdy naleśnik dodajemy sporą łyżkę farszu oraz łyżkę sosu, zawijamy szczelnie, odkładamy w naczyniu do pieczenia, polewamy sosem serowym. Zapiekamy w piekarniku do momentu zarumienienia się zapiekanki w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak