Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na żeberkach wieprzowych

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Aromatyczny, sycący i rozgrzewający krupnik z dodatkiem żeberek wieprzowych to idealna zupa na jesienne obiady. Wypróbujcie ten przepis!

 

Składniki:

Na krupnik:

smalec gęsi 1 łyżka
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
żeberka wieprzowe 1/2 kilograma
kasza jęczmienna 1/2 szklanki
ziemniaki 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
rosół z kury Kucharek 2 litry
śmietanka 1 szklanka
natka pietruszki 1 pęczek
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Porada

Do tej zupy wybierzcie nie za tłuste żeberka.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na żeberkach wieprzowych

Żeberka zalać rosołem i gotować do miękkości. Następnie wyjąć je z rosołu, ostudzić i oddzielić mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki.

Warzywa umyć i obrać.

Pokroić cebule i czosnek; ziemniaki pokroić w kostkę, a warzywa zetrzeć na tarce. Usmażyć je na smalcu gęsim i przełożyć do garnka z wywarem.

Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kaszę, następnie ziemniaki  i gotować do miękkości ziemniaków.

Pod koniec dodajemy mięso, śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.

Przed podaniem posypać obficie świeżo siekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak