Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 60 dag
żółtko jajek 8 szt
margaryna 40 dag
cukier puder 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
amoniak 0,5 łyżeczki

Masa z jabłkami

jabłka 1,40 kg
galaretka pomarańczowa 2 szt
cukier do smaku

Masa orzechowa

masło 1 szt
cukier puder do smaku
mleko 1 szkl
orzechy włoskie 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchotka

Ciasto:
Z mąki, żółtek, margaryny, cukru pudru, proszku i amoniaku zarabiamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy w 170 stopniach placki na formie 25/36 do 25 minut.
Masa z jabłkami:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy na małym ogniu. Wsypujemy galaretki i dodajemy cukier do smaku.
Masa orzechowa:
Mleko gotujemy i zalewamy nim zmielone orzechy. Masło ucieramy z cukrem i łączymy z chłodnymi orzechami.
Przełożenie:
Ciasto- masa z jabłkami- ciasto- masa orzechowa- ciasto- polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 03.01.2015 10:39
prosty i fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak