Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z rabarbarem i musem jabłkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne ciasto kruche z rabarbarem i musem jabłkowym z galaretką. Słodko-kwaśne połączenie wszystkim bardzo smakowało.

Składniki:

Składniki na ciasto:

rabarbar 5 sztuk
mus jabłkowy 3 szklanki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
mąka 3 szklanki
masło lub margaryna 1 sztuka
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kwaśna 1 łyżka
białko 5 sztuk
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z rabarbarem i musem jabłkowym

Mus podgrzewamy i mieszamy z galaretką. Odstawiamy by trochę przestygł. Składniki na ciasto kruche (mąka, masło, cukier, żółtka, śmietana, proszek do pieczenia) zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki a drugą odkładamy do lodówki. Ciasto na spodzie blaszki oprószamy mąką i wykładamy mus z galaretką. Na musie układamy obrany i pokrojony rabarbar. Przykrywamy go pianą z białek (białka, cukier, mąka ziemniaczana) i zasypujemy kruszonką z reszty kruchego ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziajadzia 03.06.2020 08:15
Super przepis! Ja dodałam wcześniej przygotowany mus jabłkowy ze słoika, ograniczyłam ilość cukru i wyszło przepysznie!!
Doradca Smaku 10.06.2020 16:41
Świetnie! Zawsze warto poeksperymentować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak