Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem
1. Przesiewamy mąkę z proszkiem na stolnicę, dodajemy margarynę (najlepiej wyjąć ją z lodówki na jakieś 30 minut przed przystąpieniem do zagniatania, bo ciepła margaryna bez problemów łączy się z mąką). Wszystko razem siekamy. Następnie do posiekanej margaryny dodajemy cukier puder, wanilinowy oraz 2 jajka. Całość zagniatamy.
2. Z gotowego ciasta odkrawamy 1/4 (tą która będzie ścierana na wierzch ciasta), dzielimy ją na mniejsze porcje, aby szybciej się schłodziły i wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto, które zostanie wyłożone na spód wkładamy do lodówki na około 30 minut.
3. Przygotowujemy blachę. Smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Następnie na sitku odsączamy brzoskwinie z puszki i kroimy je w niewielką kostkę.
4. Mieszamy oba budynie wraz z mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru. W garnku podgrzewamy 1 l mleka, kiedy będzie już lekko ciepłe, odlewamy z niego 1 szklankę i łączymy z budyniami. Całość starannie mieszamy.
5. Na podgrzanym mleku gotujemy budyń, a następnie lekko go studzimy (około 15 minut).
6. W czasie kiedy budyń stygnie, wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim przygotowaną formę. Na ciasto wylewamy jeszcze ciepłą masę budyniową, na niej układamy pokrojone brzoskwinie, które lekko dociskamy do masy. Na wierzch ścieramy porcje ciasta, które wcześniej były schłodzone w zamrażarce.
7. Ciasto pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach. Po wystudzeniu (ciasto z budyniem musi całkowicie ostygnąć, bo w przeciwnym wypadku masa budyniowa będzie nam się wylewała) posypujemy obficie cukrem pudrem.
Proponowany rozmiar blachy to 20x25 cm.